Teknikträning OBS ONSDAG PGA VÄDER

Plats:
Industrivägen, Tullinge
Datum:
2024-04-03 (29 dagar sedan)
Tid:
18:00

Vi kör onsdag kväll istället pga busvädret som väntas imorgon tisdag!

Samling: 18:00 vid Industrivägen, Tullinge Hantverksby. Se karta: https://maps.app.goo.gl/81y4f9f2oRosb2sC6. Parkera längs gatan så att du inte blockerar utfarter. Det är ”fri parkering” längs Industrivägen, ute på Mekanikervägen kan man stå på de flesta ställen efter kl 18 men kolla p-förbudsskyltarna ordentligt.

Samåkning: Vi ses klockan 17.35 vid Huddinge C, bussterminalen, för samåkning. Skriv till David på 070 437 65 81 så vi vet att du ska med.

Banor och kartor:

Svart bana 9,1 km om man kör hela. Avkortningar så att banan blir 7,3 km/ 5,9 km/ 4,5 km

Orange bana 3,0 km, med möjlig förlängning till 3,9 km.

Båda banorna har karta i skala 1: 7500 med ett litet utsnitt i 1: 5000

Övning:

Momentbana. För flera av er blir det nog ett av de första ”riktiga” teknikpassen för säsongen, och en viktig del då är att få en bra känsla. Idag är inget pass för att hetsa, utan spring individuellt eller i par och i lugnt tempo. Det finns ett par ställen där du kan öka tempot om tekniken hänger ned.

Både orange och svart bana innehåller samma moment men kan ha lite olika fokus. Nedan beskrivs de olika momenten lite, men de kommer i lite olika ordning för svart och orange:

Linje-OL:

Både orange och svart börjar med en ca 500 m lång linje. Följ linjen, det finns två att välja på, du väljer den ena. Här är fokus översättningsförmåga. Du behöver inte ens springa, utan det kan vara bra att börja med att bara gå och verkligen komma in i kartritningen. Hur ser höjdkurvorna ut? Vad är en punkthöjd? En tvåstrecksmosse? Läs på allt och tolka kartan.

Kontrollplock:

Här övar vi kontrolltagning. Du behöver inte springa fort, men försök att inte stå still. Det betyder dock INTE att du ska slarva ut från kontrollen, utan det är jätteviktigt att vrida om och ta rätt riktning både in och ut från kontrollen.

Grönområde/tät skog/vägval:

Grönområden betyder sämre sikt. Just nu är de ganska lättlöpta så ni kommer inte hata banläggaren för dem, men det innebär lite lurigare orientering. Förenkla kartan, läs på de stora sakerna, håll koll på kompassen. Och: Det finns ingen anledning att gå lugnt och läsa på småsaker. Försök trycka på lite, du kan gott försöka öka farten lite här!

Kurvbild:

Bara för svart bana den här gången. I ett parti med mycket stigar är det egentligen nästan enklare här med bara kurvbilden. Här är det ofta bra att ligga uppe på höjderna så får man en bra överblick. Kurvbild är en av grundförmågorna i orientering så det behöver väl knappast förklaras mer?

Korridor:

För svart bana om du springer långt. Fokus här är noggrann orientering. Du ska veta var du är, och var du är på väg hela tiden. Och glöm inte att hela tiden passa kartan.

Vägval:

Orange bana har en vägvalssträcka. Fundera på hur du vill ta kontrollen, sen väljer du väg. Det finns två bra vägval, båda har sina för- och nackdelar.

Avslutning:

Båda banorna avslutas med ett parti där du kan köra i valfri fart. Sträck ut och njut av våren om du vill!

 Bra att veta/övrigt:

·         Det är ganska blött i skogen fortfarande. Ta våtsockor eller strumpor i ull så blir det inte så kallt.

·         I slutet av banorna har det tillkommit ett område med raster. Området är översiktligt inritat men inte perfekt.

·    Det är vår! Dessutom har det inte börjat växa så mycket i skogen än, så det är fint och lättlöpt. Glöm inte bort att njuta av att äntligen få springa i skogen, i dagsljus, en vardagskväll!

Träna själv: Kontakta David Hector för att få kartan för egen utskrift. Banan sitter ute från 28/3 och hela påsklovet